Finn «usynlige» kabelfeil med TDR.

TDR måling, også kalt ekkometer måling, er en vanlig metode for å finne lengden ut til feilstedet på en kabel. Fortrinnsvis er TDR å betrakte som en forlokaliseringsmetode der ikke er ment å gi et helt nøyaktig resultat men man finner lengden til feilstedet omtrentlig. Årsaken til dette er at pulsen som TDR instrumentet sender ut beveger seg med ulike hastighet i ulike typer kabler og ofte har man blandede kabelstrekk hvor ulike typer kabler er skjøtt sammen. For eksempel så har PEX energikabler en omtrentlig hastighet på 82 m/µs. Normalt er dette avviket feil innstilt hastighetsfaktor kan gi ikke noe problem da man har prosedyrer for å kunne «kalibrere» inn faktoren til oppgitt totallengde kabel oppgitt i kartverket.

Et annet problem, som vi i dag skal gi råd om hvordan man kan håndtere, er feil i umiddelbar nærhet av instrumentet. Dvs. kabelfeil som befinner seg helt i starten av den kabel man er tilkoblet på. Slike kabelfeil er ofte «usynlige» og vises ikke klart på TDR kurvene fordi overgangen (tilkobling med måleledninger) mellom utgangen til TDR instrumentet og måleobjektet utgjør en stor impedanseendring der gir en stor startrefleksjon vi aldri helt blir kvitt. Denne startrefleksjonen vil for en måling med bred pulsbredde kunne dekke mange titalls meter av starten til kabelen og feilstedet kan dermed havne i «skyggen» og bli umulig å oppdage.

TDR-kurve-pulsbredder

Figuren ovenfor gir et godt eksempel av dette ved at den sorte kurven er tatt med bred pulsbredde mens den lilla kurven er tatt med smal pulsbredde. Sistnevnte viser en tydelig refleksjon ved grønn markør til venstre som kan være et feilsted. Denne refleksjonen ser man overhodet ikke med bred pulsbredde da startrefleksjonen ikke «kommer ned» før ved markøren til høyre.

Dermed kan et feilsted i nærområdet komme frem og bli synlig bare ved å justere på pulsbredden til TDR instrumentet.

For mer informasjon eller spørsmål omkring dette ta gjerne kontakt med Megger AS på telefon 22 28 00 40.

Takk for oppmerksomheten.

526e2-tdr2000-3

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s