Testspenning ved VLF test etter IEC standard

Den senere tid har utbygging av vindmølleparker i Norge skutt fart og det vanlige er at 36kV kabler benyttes i disse anleggene.

I den forbindelse har Megger fått mange henvendelser fra bransjen om VLF høyspent testutstyr og spørsmål omkring standarder for testing. Her følger en kort veiledning omkring dette.

VLF test utføres i henhold til IEC 60502-2 eller IEEE 400.2. Den mest vanlige å vise til i Europa er IEC 60502-2 som er en standard mens IEEE kun er veiledende og mest vanlig i USA.

For beregning av testspenning vises det til i IEC at testen skal utføres med 3xU0 i 15 minutter på nyanlegg. U0 beregnes med U/√3.

MERK at U ikke er Umaks slik at for 36kV kabler benyttes 18kV som U ved beregning av U0 og kabler skal dermed testes med 54kV i dette eksemplet.

Videre er det viktig å merke seg at kun 0,1 Hz testfrekvens skal benyttes, i følge IEC, og ikke lavere frekvenser som 0,01Hz. Enkelte VLF instrumenter der ikke yter tilstrekkelig energi til å lade opp en lang kabel (µF) kompenserer dette ved å gå ned på testfrekvensen, men da er man altså utenfor anbefalt test standard.

Ta gjerne kontakt med Megger på telefon 22280040 for ytterligere veiledning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s