Feilsøking på lange sjøkabler, umbilicals og ekstremt lange DC link forbindelser er ofte forbundet med spesielle utfordringer og Seba nor a.s er nok den aktøren i Norge med bredest erfaring innen dette fagfeltet.
I dette fagseminaret tar vi sikte på å formidle måleteknikken bak ulike anbefalte metoder for feilsøking og testing samt gi en generell informasjon om valg av spesielle måleinstrumenter der kan være egnet for de ulike applikasjoner.
Seminaret holdes over 2 dager og inkluderer teoripresentasjoner og praktiske øvelser innen aktuell måleteknikk. Vi har også lagt inn et besøk ved Nexans sin sjøkabelfabrikk i Halden der man gis nyttig informasjon om kabelkonstruksjoner og kabelproduksjon.
Spesielt for første gjennomføring av seminaret 2. og 3. feb. 2015 er innhentet foredragsholder fra Silicon Valley i California USA, Hr. Jim Wait, fra selskapet Optimal Ranging samt Hr. Geir Clasen fra Nexans på vegne av Cigre (International Council on Large Electric Systems). Dette i tillegg til Seba nor sin egen foredragsholder Leif Bjørge Pedersen.
Det blir lagt opp til middag i Gamlebyen i Fredrikstad på kvelden av den første dagen med en guidet tur omkring i den gamle festningsbyen som et sosialt innslag. Lunsj begge dager servers i Seba nor a.s sine lokaler og vi setter opp buss for deltakerne både til Gamlebyen på kvelden og Nexans i Halden siste dag.
Her en oversikt over oppsatt agenda:
Dag 1:
- innledning og informasjon om virksomhet, produsenter og om REN sjøkabelberedskap
- isolasjonstesting, høyspent DC testing og AC VLF testing av sjøkabler samt sikkerhetstiltak
- grunnleggende ekkometer (TDR) teori, periodiske fingerprint målinger og feilsøkingsprosedyrer
- ekkometermåling med lysbuestabiliseringsteknikker ARM, Decay, ARM Slide og spesielt ICE metoden med støtspenningsgenerator
- ekkometermåling med sjøkabeladapter LDE 800 metoden samt case study NorNed kabelen
- ny målebro metode for feilsøking av spesielt høyohmige feil
- målebro for lokalisering av lavohmige feil
- praktiske øvelser med TDR på feilbeheftede kabler
- praktiske målebro målinger på energikabler med høyohmige feil
Dag 2:
- punktnøyaktig feilsøking med støtgenerator og marklytter ved grundt farvann samt ved bruk av dykker
- punktnøyaktig feilsøking med tonefrekvensmetoden ved grundt farvann
- punktnøyaktig feilsøking med FieldSens teknologi på dypt vann med ROV (Orion system)
v/ Jim Wait fra Optimal Ranging (CA USA).
ref. Statnett og NorNed testresultater sommeren 2014. - periodisk impedanse survey av sjøkabler for prevantiv tilstandskontroll
- kort redegjørelse over relevante aldringsdiagnosemetoder samt PD måling (glimming)
- Informasjon om nystarted Cigre (International Council on Large Electric Systems) arbeidsgruppe for feilsøking på sjøkabler v/ Geir Clasen fra Nexans Halden
- fabrikkbesøk hos Nexans i Halden
Fagseminaret passer både for måleteknikkere der har ansvar for feilsøking og testing samt for elektroingeniører og ansvarspersoner hos netteier (kabeleier). En best mulig sjøkabelberedskap ivaretas best ved å ha full oversikt over de test- og feilsøkingsmetoder som i dag tilgjengelig. Dette seminaret vil gi en god oversikt og kunnskap om de muligheter som finnes.
Ta kontakt med Seba nor a.s for mer informasjon. Telefon: 22 28 00 40 eller E-post: post@megger.no