Er kabelen spenningsførende eller død ? kan vi trygt kappe den ? hvordan fastslår vi om energikabelen(e) er i drift ?

Denne høsten har vi hatt usedvanlig mange henvendelser omkring identifikasjon av kabler og spesielt fra Oslo der det har vært mye arbeid på nettet omkring området Spikersuppa. Den største utfordringen er ofte å kunne fastslå om ukjente/umerkede kabler som avdekkes er i drift eller ikke. I den anledning vil vi minne om vårt Arbeidsblad for kabelutvelgelse som ligger til GRATIS nedlastning på vår VIP kundeside. Filen heter «kabelutvelgelsesarbeidsblad.pdf» og tar for seg:
1.       kabelutvelgelse etter AC tonefrekvensmetoden
2.       kabelutvelgelse etter DC metoden
3.       passiv deteksjon av 50Hz på strømførende kabler

I tillegg vil vi her komme med et tips til ovennevnte problemstilling hvor ukjente kabler avdekkes i grøft og hvor man ikke vet om de er i drift eller ikke.

Kilde: Industrimuseum.no
Punkt 1:
Det finnes ingen 100% sikker mulighet til å induktivt på yttersida av kappa til en kabel å fastslå om kabelen(e) er spenningssatt eller ei. De elektromagnetiske feltene lar seg ikke detektere på yttersiden med noen induktiv spenningsprobe eller kabelsøkermottaker med 50Hz frekvens. Kun ved uskjermede kabler vil en slik induktiv deteksjon av spenning kunne skje.
Punkt 2:
Er derimot kabelen(e) strømførende vil en slik induktiv passiv 50Hz deteksjon på yttersiden av kappa være mulig. Dvs. det må gå en strøm i kabelen for at en sikker verifisering av at kabelen er i drift skal være mulig. Er kabelen bare spenningssatt uten last vil IKKE noe deteksjon være mulig på skjermede energikabler.
Hvordan kan vi så få visshet om en ukjent kabel er spenningssatt eller ikke ?
Et råd er å forsøke å søke opp kabelen og dens trase med en kabelsøker, for deretter å kunne verifisere om hvor den er tilkoblet og om den er i drift. Dette kan gjøres ved en induktiv clamp tilkobling av senderen til kabelsøkeren nede i grøfta hvor kabelen er avdekket. Herfra søkes traseen opp med kabelsøker mottaker til man finner ut hvor den ender opp. Dette er selvsagt en tungvint og ikke alltid enkel oppgave.
Et annet alternativ er hvis man tror man vet hvilken kabel eller kabler det kan være som er avdekket i grøfta. Da kan man fra kabelskapet eller kiosken der man har kablene sette på et signal, enten pulserende DC konduktivt eller AC tone induktivt, for deretter å gå ut i grøfta med egnet mottakerutstyr for å se om mistanken var korrekt. Dvs. for å se om man får forventet utslag på kabelen(e).
Til sist har vi en ny patentert metode for kabelidentifikasjon basert på en kabelsøker med såkalt SiS frekvenser (SignalSelect metode). Søkeren heter vLoc 5000 og her er at man kan ta en SiS clamp omkring en kabel i en grøft og deretter søke opp dens trase med vLoc 5000 mottaker. Metoden gir en sikker indikasjon på om korrekt kabel påvises og når man ender opp i et skap eller en kiosk så benytter man en SiS mottakerspole til å verifisere rett kabel. Korrekt kabel gir et grønt plusstegn på fargeskjermen til mottakeren mens feil kabler gir et rødt minus. Dette er pålitelig selv om signalet skulle ha smittet over på flere kabler og en sikker utvelgelse kan skje. Les mer om dette på våre nettsider og se illustrasjon nedenfor:
Vi håper denne redegjørelsen kan være til nytte og er det andre spørsmål omkring dette er det bare å ta kontakt med oss i Seba nor as.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s