Hvordan skille omgivelsesstøy fra lekkasjelyd?

Søk etter vannlekkasjer handler i stor grad om LYD! Lyd som lekkasjen skaper når vann under trykk spyles ut av en rørskade. Marklytter eller lekkasjelytterutstyr er ofte det foretrukne og mest vanlige måleutstyr for å punktnøyaktig lokalisere den enkelte lekkasje, men dessverre blir denne jobben ofte gjort vanskelig grunnet omgivelsesstøy.

En teknologi som kan skille omgivelsesstøy fra lekkasjelyden gjør denne jobben enklere og den betegnes som DSA analyse (Dual segment analysis).

Dette høres kanskje mer komplisert ut enn det er og dette er ikke noen ny oppfinnelse. Produsenten Seba KMT har hatt dette som standard på sine marklyttere i flere tiår og teknologien vises enklest på følgende måte.

Lekkasjelytterutstyret skiller mellom tilfeldig omgivelsesstøy ved å vise dette med en «tynn pendlende bargraf» mens den konstante lekkasjelyden i bakgrunnen vises med en «bred stabil bargraf». Se illustrasjon ovenfor. På moderne marklyttere som HL 7000 vises dette enda klarere og på en høyoppløselig fargeskjerm.

I «histogram visning» lagres mange punkter langs en rørtrase for visuell visning og sammenligning på skjermen av marklytteren slik vist i bildet ovenfor. Her gjelder samme DSA teknologi der tynn graf viser all omgivelsesstøy mens bred bargraf viser lekkasjelyden.

Dermed kan man i mange tilfeller klare å finne en vannlekkasje ved vanlig marklytting selv om mye omgivelsesstøy er tilstede. Lykke til med lekkasjesøkingen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s