Hvorfor VLF test med «firkant» pulsform?

Høyspent AC testing av kabler har de senere årene blitt mer utbredt og er av mange netteiere et krav i dag for testing av nyanlegg. VLF testing med 0,1 Hz er forankret i bl.a. IEC 60502-2 og det finnes to typer VLF testsystemer:

 1. VLF med sinus kurveform
 2. VLF med cosinus firkantformet puls

Sistnevnte er patentert av Megger og i teksten nedenfor redegjøres det nærmere for VLF cosine rectangular, kalt VLF CR:

 • Sikkerhet:
  Alle Megger systemer og høyspent testere har integrerte sikkerhets- og utladning.
 • Vekt:
  VLF-sinus testere med lik utgangseffekt (testbar kabelkapasitet i μF) er langt større, tyngre og har minst 5 ganger høyere strømforbruk.
 • Frekvens:
  Kun 0,1 Hz VLF testfrekvens er godkjent og anbefalt i nevnte IEC norm. Lavere testfrekvens (f.eks. 0,01Hz) kreves minst 10 ganger lengre test tid for å oppnå samme effekt.
 • Identisk til en 2Uo 50 Hz AC test:
  Den cosinus rektangulære VLF pulsformen ligner på en 50 Hz test med 2 Uo, men uten problemer med reaktive tap, og gir en test lignende driftsspenning.
 • Høyere testenergi:
  0,1 Hz VLF CR systemer har betydelig høyere testkapasitet sammenlignet med sinusformede systemer og grunnet dette kan de lettere teste 3 eller flere faser samtidig.
 • Lekkasjestrømmåling:
  Konstruksjonen av 0,1 Hz VLF Cosine Rectangular Systems tillater måling av lekkasjestrømmen som kan sammenlignes med den en DC test gir.

Ved sammenligning av de to tilgjengelige VLF-teknologiene Cosine Rectangular og Sinusoidal, så viser publiserte undersøkelser en relativ lik ytelse for papirkabler (PILC) men på PEX (XPLE) kabler har VLF CR noen fordeler fremfor Sinus.

Forklaringen er at for cosinus rektangulær så gir den kortvarige polarisasjon i DC-fasen, sammen med den relativt raske polaritetsendringen, sammen en påvirkning på både resistive og kapasitive problemer.
Endringen av en 0,1 Hz sinusformet spenning, med faktor 500 langsommere, påvirker her for det meste bare de resistive problemene som for eksempel fuktighet i PILC-kabler. Kapasitive problemer, som kan eksistere i skjøter og termineringer, krever høyere frekvenser, da de bare inntreffer under driftsspenning og som polaritetsendring fra en cosinus rektangulær VLF pulsform.

Det finnes såkalt trapezoidal VLF pulsform som markedsføres av konkurrenter til Megger som en rektangulær VLF-spenning men dette er kun et forsøk på å nå tilbudskrav o.l. under anskaffelser men de oppfyller ikke kravene der ligger i den pat. VLF CR. Disse systemer basert på trapezoidal VLF pulsform gir kun en firkantlignende pulsform uten last. Så snart last tilføres (test objekt) endres pulsformen til en mer sagtannlignede form og mister med dette den effektive komponenten av testen. For en enkel sammenligning kan den beregnede verdien av RMS-spenningen, området for de forskjellige spenningsformer, beregnes.

For mer informasjon ta kontakt med Megger AS, post@megger.no .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s