Finne kappefeil på TSLF i plastrør.

TSLF kabler blir ofte forlagt i plastrør og til ganske nylig har feilsøking av eventuelle kappefeil på slike kabelinstallasjoner vært umulig.

Nytt utstyr og forbedret målebrometode gjør nå feilsøking også på slike installasjoner mulig. Dette er en høyspent målebrometode basert på spenningsfallmetode utføres. Metoden er enkelt utført med oppkobling som vist nedenfor og kun totallengden på kabelen må være kjent i forkant for inntasting på måleinstrumentet.

HVB-oppkobling

Per i dag er det to måleinstrumenter som gjør dette mulig, MFM 10 og HVB 10 fra Megger sin fabrikk i Tyskland. Begge instrumenter har langt kraftigere utgangsstrøm enn annet kappefeilutstyr på markedet og dette er spesielt nødvendig for feilsøking på TSLF-J og OJ kabler fordi skrittspenningen i marken blir svak når jordtråden «tar returstrømmen». Høy strøm gir lettere detekterbart felt i bakken for jordspyd til mottakerutstyret og «trigger» også vanskelige små feil som ikke er synlige med svakere instrumenter. I tillegg gir forlokalisering med bi-polar automatisk spenningsfallmetode overlegen nøyaktighet med meter til feilstedet.

Megger AS har ved flere anledninger hjulpet norske energiverk med nevnte utstyr og metode hvor resultatet har vært imponerende nøyaktig. Et godt eksempel på dette var høsten 2017 hvor Oppland elektro leide HVB 10 for nettopp et oppdrag med kappefeilsøk på en 3872 meter lang TSLF trukket i rør. Her «bommet» målemetoden med kun 15 cm! Se bilde av kappefeilen nedenfor.

TSLF-feil

Også ved andre tilfeller kappefeil kan denne metoden være eneste mulighet for lokalisering av feilstedet, f.eks. der det er veldig tørt i marken eller der man har snodd kobbertråd/jordtråd sammen med fasene og vanlig skrittspenningsmetode ikke virker.

Ta gjerne kontakt med Megger for mer informasjon om kappefeilsøking eller testing.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s