Lurt av «megge» resultater ?

Mange har blitt lurt av meggeresultater under isolasjonstest av kabler eller transformatorer. Er man i tvil om ohm verdiene man får etter megging er til å stole på eller ikke tar man kanskje frem et annet instrument for å sammenligne og veldig ofte blir verdiene ikke like ved sammenligning.

Kan jeg stole på resultatene ? hvilket instrument viser riktig (eller mest riktig) ? er kabelen jeg tester i orden eller ikke ?

Dette kan være frustrerende og JA det er forskjell på isolasjonstestere på markedet og ikke minst hvordan de blir brukt. Nedenfor har vi nevnt to viktige punkter ved en megger som vil påvirke ohm resultatene man oppnår under test.

  1. oppgitt kontinuerlig kortslutningsstrøm
  2. ytelsen/kvaliteten på guard performance

Et eksempel hvor mange har blitt lurt av meggeresultater er under kappetesting av TSLF. Skal en megger benyttes til kappetesting må den kunne påtrykke opptil 10 kV testspenning justert trinnvis opp fra null og testspenningen skal holdes i ett minutt uten antydning til spenningsfall og lekkasjestrøm for å få godkjent. Viktig er også instrumentets kontinuerlige kortslutningsstrøm nivå. Vi anbefaler minimum 3 mA kortslutningsstrøm for å være sikker på at de fleste kappe feil trigges. Benyttes et svakere instrument risikerer man at mange feil forblir uoppdaget.

megging-guard

Andre tilfeller hvor man kan blir lurt er isolasjonstestere som tester i begrenset tid (stanser automatisk etter x-antall sekunder) eller har en kort «energisparingsmodus». Her vil ikke testobjektet alltid blir ferdig oppladet og resultatet blir feil, for lav ohm verdi som kan forveksles med et problem på testobjektet.

Eller ved test av lange sjøkabler kreves det ekstra kraft fra instrumentet for å klare å lade opp testobjektet under test. En svak tester med lav kortslutningsstrøm vil kanskje aldri klare å lade opp en slik lang kabel.

For flere råd om megging ring gjerne Megger AS på telefon 22280040. Vi har også et kurs hvor alle aspekter av isolasjonstesting gjennomgås. Les mer om dette kurset her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s