Har vi god nok jord overalt ?

I Sverige har det lenge vært vanlig å kontrollere jordingen i kabelnettet og dermed unngå farlige berøringsspenninger grunnet ulik jordpotensiale. Dvs. teste kontiniuitet av skjermen på energikabler og sikre at det ikke er brudd.

I Norge gjøres ikke dette da FEF2006 og NEK440 forutsetter at kabelnett har global jord og at det derfor ikke kan oppstå potensialforskjeller. Dvs. at dersom jordingssystemet kan dokumenteres som «global jord», er kravet til dokumentasjon av berøringsspenning automatisk oppfylt. Eller som det står i FEF §4-11; Tillatt berøringsspenning anses være overholdt dersom jordingsanlegget er en del av et utbredt jordingssystem.

Dette er ikke alltid tilfellet i virkeligheten. I praksis erfarer elverk at god skjermforbindelse på kabler ikke alltid er til stedet og at ytre jordleder (blank kobberleder i grøft) heller ikke alltid er innkoblet. Vi kan stille oss spørsmålene:

  1. Henger global jord sammen med lokal jord overalt ?
  2. Vet vi at skjermene er hele og intakte igjennom hele kabelnettet ?
  3. Vet vi at jordlederne ikke er gravd over og intakt ?
  4. Vet vi at jordlederne har blitt korrekt tilkoblet i begge ender ?
  5. Er jordpotensialet likt fra punkt til punkt ?

ymer-metode

 

Dette er bakgrunnen for at man i Sverige krever at alle kabelnett sjekkes med en såkalt jordingskontroll, enten ved nyanlegg eller når anlegg har blitt lagt om eller reparert. Svenske EBR fastslår siden 1988 en egen prosedyre der tester en jordfeilstrøm returkrets i kabelnett opptil 24 kV. Svenska Elsäkerhets verket gir pålegg om at en slik jordtest skal utføres til alle svenske elverk.

Nevnte viktige jordingstest er enkelt utført med Megger testutstyr, modell YMER, som er bygget og beregnet for denne kontrollen av jordfeilstrømmens returkrets i ledningsnettet. YMER er utstyrt med en strømkilde som er valgbar og kan gi 0-25V 20A eller 0-50V 10A. Videre er det en tilkobling for strømtang. YMER er utstyrt med to analoge målere, ett for spenning og en kombinert amperemeter og relativ ly / Im (se figur ovenfor).

Først måles strømmen i faselederen, deretter over kabelen. Disse to målingene blir notert, f.eks i EBR protokoll for jording kontroll. Sistnevnte måling skal være innenfor den grønne uthevede området på instrumentet. Med denne forenklede måleprosedyre tar man hensyn jordfeilstrømmens alle baner.

Vi har kanskje noe å lære av svenskene ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s