Ulike isolasjonstestmetoder

Mange har avanserte isolasjonstestere uten å benytte de mulighetene instrumentet gir fordi man mangler kunnskap om de ulike metodene som vanligvis er inkludert.

Her følger en enkel forklaring til ulike metoder for isolasjonstesting som kan benyttes til megging av kabler, transformatorer og generatorer.

IR (isolasjonsresistanse) er den mest benyttede metode for megging, egnet for alle typer testobjekter. Måleresultater påvirkes av temperatur og husk at full oppladning av testobjektet må oppnås før resistanseverdi stabiliseres. Ved feil/skade vil lekkasjestrøm øke og spenning falle.

IR(t) (tidsbestemt isolasjonsresistanse) avslutter meggingen etter en forhånds-innstilt tid. Hensiktsmessig der en test skal ha en bestemt varighet eller der flere tester skal sammenlignes. Anbefalt testtid avhenger av kapasitansen til testobjektet.

DAR (dielektrisk absorpsjonsforhold) er en automatisk diagnosetest ved to tidspunkter (etter 30 og 60 sekunder). Resultatet er en faktor hvor dårlig isolasjon <1 / Ok isolasjon 1–1,4 / Bra isolasjon 1,4–1,6. Anbefalt på isolasjon hvor absorpsjonstrømmen raskt minsker, testobjekt med lav kapasitanse.

PI (polarisasjonsindeks test) er en tilsvarende automatisk diagnosetest ved to tidspunkter (etter 1 og 10 minutter). Avslører fuktighet og forurenset isolasjon. Resultatet en faktor hvor dårlig isolasjon er <1 / mindre bra 1-2 / ok isolasjon 2-4 / meget bra >4. Anbefalt test for roterende maskiner eller transformatorer.

DD (dielektrisk utladningstest) er også en diagnosetest med lang oppladningstid, 30 minutter. Deretter lades testobjektet ut og reststrømmer etter 60 sekunder måles. DD test kan avsløre et lag dårlig/svekket isolasjon i testobjekter med flere lag isolasjon. Resultatet en faktor hvor dårlig isolasjon er >7 / mindre bra 4-7 / ok isolasjon 2-4 / meget bra <2.

SV (spenningstrinn test) er en test hvor spenningen økes automatisk i trinn på ett minutt, normalt med 1000V i hvert trinn. Testen har vist seg effektiv til å «trigge» punktfeil/skader i kabelisolasjon som ikke avsløres med en kort IR test.

Ramp(spennings rampe/stigningstest) øker kontinuerlig spenningen fra null og opptil fastsatt spenningsnivå for testen. Ladestrøm vises så lenge spenningen stiger og må ikke forveksles med eventuell lekkasjestrøm. Godt egnet for kappetesting etter REN 9113.

Ønsker du å lære mer om avansert isolasjonstesting? les beskrivelsen og agenda for Megger AS sitt kurs i megging, klikk her…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s