VIKTIG informasjon om korrekt bruk av støtgenerator for å unngå skade.

Megger sin sikkerhetsinstruks for betjening av støtspenningsgenerator er nå oppdatert. Oppdateringen omfatter anbefaling om dokumentert risikovurdering i tråd med forskriftene ved bruk av støtgenerator på uskjermet kabel. Last ned den oppdaterte instruksen GRATIS her.

Megger har tidligere erfart tilfeller hvor feil bruk av støtspenningsgenerator har ført til skade på utstyret og personskade. Her følger noen viktige merknader man bør ihensynta for å ivareta sikkerheten:

stotgeneratorkobling

MERK 1: Skjermen på måleobjektet (kabel med feil på) skal ligge til jord og ikke tas av ! Dette for at støtpulsen skal kunne ledes trygt til jord og ikke slå tilbake inn i generatoren (feil bruk skader utstyret og kan medføre risiko for berøringsspenninger på chassiset).

MERK 2: Benytt ikke separat jordspyd som jording da dette sjelden eller aldrri blir tilfredsstillende i praksis.

MERK 3: Støtes det på inntakskabel til hus skal skjermen og faser kobles helt ifra nettet inne i huset men ute i skapet der man støter ifra skal skjermen på måleobjektet fortsatt ligge til jord.

MERK 4: Benytt ikke støtgenerator på uskjermet kabel (f.eks. 4 leder lavspent) da man kan risikere å få farlige skrittspenninger i marken. Alternativ metode her er skrittspenning med DC (kappefeilsøking).

Det er en rekke andre sikkerhetsfaktorer også ved bruk av slikt høyspenningsfeilsøkingsverktøy og for en god innføring i dette kan vi anbefale våre kurs innen kabelfeilsøking. Les mer her…

Til sist en kommentar vedrørende gammelt støtspenningsgeneratorutstyr. Vi erfarer at mange elverk har tatt vare på støtgeneratorutstyr som kan være både 15 og 20 år gammelt, faktisk mer enn 20 år også. Når det gjelder slikt gammelt utstyr vær klar over at elektriske komponenter i utstyret eldes, som f.eks. høyspent kondensatorer. Selv om utstyret ikke har vært mye benyttet så bør slikt utstyr sendes inn for service og kontroll eller vurderes utbyttet. Feilfunksjon kan inntreffe hvor f.eks. måleobjekt ikke blir korrekt utladet etter støtgeneratorbruk og dette kan medføre en risiko for bruker. Til de som eventuelt måtte ha en slik gammel støtgenerator stående på lager; ta kontakt med oss for et tilbud på en ny. Sende en epost til adressen: post@megger.no så skal vi gi dere en god innbyttepris.

Takk for oppmerksomheten.

Med vennlig hilsen,
Leif Bjørge
Telefon: +47 22 28 00 40
E-post: pedersen@megger.no
Web: www.megger.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s