Energibransjen samlet til fagseminar om sjøkabler.

Energikrise i Europa, høye strømpriser her hjemme og eksport av kraft til Europa har vært mye omtalt i media den siste tiden. Spesielt har utenlandskablene vært heftig debattert og 27. September var viktige aktører innen energibransjen samlet på Inspiria Science senter til et fagseminar om beredskapen rundt slike sjøkabelforbindelser.

Fagseminaret formidlet ny teknologi innen testing og feilsøking av sjøkabler og samlet over 60 deltagere fra viktige aktører som Statnett, danske Energinet, Nexans, Aker Solution, SINTEF Energi, Omexom, Tensio og flere andre norske elverk.

Seminaret ble arrangert av Megger AS som siden 2008 har vært lokalisert på Grålum. Firmaet er et datterselskap av britiske Megger Limited som ble stiftet i London i 1889 og er en av verdens største produsenter av måleinstrumenter til elektrobransjen.

Forelesere fra organisasjoner som REN Sjøkabelberedskap, Aquadyne og Cigre Norge bidro i tillegg til foredrag fra Megger AS og Megger Germany som har spisskompetanse innen feilsøkingsteknologi på kabler.

Foredragsholder Bjørn Haukanes fra REN Sjøkabelberedskap fortalte om deres arbeid med beredskapslageret på Stord.

Slike fagseminarer er viktige for utveksling av viktig kunnskap og erfaringer da et havari på en av utenlandskablene fort betyr mange millioner i tapte inntekter og innebærer en svekket beredskap om Norge skulle ha behov for import av kraft fra Europa. Megger AS på Grålum er den aktøren i Norge med bredest erfaring innen dette fagfeltet og er markedsledende leverandør til norske energiverk siden oppstarten i 1982.

Daglig leder i Megger, Leif Bjørge Pedersen, sier de tok initiativ til seminaret etter at tekniske målinger på den nye kabelen til England (North Sea Link) i fjor viste seg vanskelige grunnet den ekstreme lengden på over 720 km. Det fantes på det tidspunktet ingen teknologi som kunne måle slike ekstreme lengder om en feil skulle oppstå. Megger AS har i mange år bistått Statnett med feilsøking på sjøkabler til utlandet og sammen med Megger i Tyskland ble det satt i gang utvikling av ny teknologi for å mestre oppgaven med kabelen til England. 15. juni i fjor ble det satt verdensrekord i såkalt «TDR måling» da man fra norsk side kunne måle hele North Sea Link kabelens lengde og dermed sikre god beredskap ved en eventuell kabelfeil i fremtiden.

Foredragsholder Geir Clasen fra Nexans representerte CIGRE og presenterte deres arbeid innen feilsøking på lange sjøkabler.
Foredragsholder Petr Medek fra Megger i Tsjekkia presenterte HV DAC testutstyr og kabelfeilsøkingsutstyr for lange DC link kabler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s