MEGGER – elektrobransjens sterkeste varemerke og et globalt verb

Sydney Evershed var en engelsk ingeniør, oppfinner, grunder, medeier av firmaet «Evershed & Vignoles» og isolasjonstesterens far.

I 1889 fant Mr. Evershed opp den første isolasjonstester, «The Megger». En isolasjonstester i MegaOhm området, patent nummer 63246. «Megger» ble registert som varemerke i 1903.

Mr. Evershed var en betydelig skikkelse i den britiske elektriske industrien på sin tid – og fungerte som visepresident for Institution of Electrical Engineers (IEEE) fra 1924 til 1925. Videre var han spesielt interessert i magneter og utgav en 130 siders avhandling med tittelen «Permanent Magnets in Theory and Practice».

Utrolig nok hadde han ingen formell utdanning men var spesielt interessert i elektrisitet og glødelamper som ble brukt til gatebelysning. Samtidig var han mildt sagt skuffet over isolasjonskvaliteten til de elektriske kablene til gatebelysningen.

I 1885 ble han sjef hos «Goolden & Trotter» – en produsent i London av voltmeter. Mr. Evershed han lærte strøm, eksperimenterte med elektrisk utstyr og fant opp nye måleinstrumenter. I 1895 kjøpte Evershed og hans assistent E B Vignoles instrumentavdelingen til «Goolden & Trotters» og døpte den om til «Evershed & Vignoles».

På denne tiden begynte måleinstrument bransjen å ta form og en ny gruppe oppfinnere begynte å innta scenen. Mange testet allerede isolasjon ved å påføre en lavspenning og detektere den resulterende strømmen med et galvanometer. Dessverre var det, som påpekt av Mr. Evershed, ganske mange problemer med denne metoden.

Dette var motivasjonen Evershed trengte for å skape noe bedre – verdens første megaohmmeter. Ved hjelp av en håndsveivgenerator utførte megaohmmeter målinger av isolasjonsmotstand i en spenning som var sammenlignbar med den normale driftsspenningen til kablene som skulle testes. Under varemerket “Megger”, tok Evershed´s oppfinnelse markedet med storm.

Firmaet «Evershed & Vignoles» ble senere til Megger og dette firmaet og varemerke har blitt et globalt verb for isolasjonstesting «å megge».

Du kan lese mer om Mr. Evershed og Megger her og se videoen «The history of Megger» nedenfor.

Megger Group Ltd. består i dag av mange selskaper, der i blant tyske Seba Dynatronic og Hagenuk KMT. Se «tidslinjen» og utviklingen av Megger konsernet her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s