Kappetesting etter nye REN 9113

Den siste tiden har vi hatt flere henvendelser, fra ulike energiverk, hvor det har vært kappetestet TSLF kabler med et «lekkstrømsresultat» på noen hunder mikro amper. Mange tror at dette da er å konstatere som kappefeil mens det i realiteten som oftes er snakk om krypstrømmer og ingen skade i ytterkappen.
I den anledning ønsker vi å minne alle våre kontakter og kunder om at REN blad for kappetest, nr. 9113, ikke lenger har noen krav til lekkasjestrøm. Dette forenkler problematikken vesentlig siden man ute i felt under slike tester ofte kan oppleve krypstrømmer man ikke blir kvitt og som er høyere enn de gamle grenseverdiene for kappetesting.
REN 9113 oppsummert:
Varighet for testing er justert fra 10 minutt til 1 minutt jamfør IEC 60229 kapittel 5.
Grenseverdier for feilstrømmer er tatt bort, og er erstattet med følgende tekst: «Hvis spenningen ikke greier å opprettholdes på et stabilt nivå under testingen er det en kappefeil».
Tidligere ble det definert at man hadde kappefeil dersom man under test fikk mer enn 10 μA lekkstrøm per km kabel. At disse teoretiske verdier nå er tatt bort er bra men husk at man må stille krav til testutstyret for å kunne stole på testen som gjennomføres.
Benyttes en enkel rimelig isolasjonstester til kappetesting så kan instrumentet klarer å oppnå 10 kV selv på kabler med kappefeil. Slike instrumenter yter veldig lite energi, dvs. de klarer ikke å påtrykke en kontinuerlig høy kortslutningsstrøm slik at feil avsløres fordi feilstedet ikke «trigges». Benyttes derimot en kraftig kappetester som yter høy strøm så tennes feilsted ofte umiddelbart og selv små kappefeil avsløres.
For mer teknisk info om metoder og utstyr ring Megger på 22280040.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s