Visuell- eller termografi inspeksjon og PD kontroll av høyspentkomponenter under drift uten å åpne høyspentcelledøren!

Nå er det mulig å gjøre en 100% trygg inspeksjon av kabelanlegget under drift fra utsiden av høyspentcella – uten å åpne celledøra!

Det er viktig å kunne foreta både en enkel visuell inspeksjon og ikke minst en termografi inspeksjon av høyspent komponenter inne i en høyspentcelle, men for å kunne åpne celledøra under drift av anlegget er det en rekke omfattende sikkerhetstiltak som må på plass.

Blant annet skal det være minst to personer til stede, leder for sikkerhet og for kobling, arbeid skal planlegges, arbeidsmetode velges, verneutstyr velges, markering av sikkerhetsavstand, etablering av avskjerminger osv. (ref. «Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg» og Statnett sin «Instruks for åpning av celledører i platekapslede høyspentanlegg«.)

Alt dette er nødvendig, men tidkrevende og ikke minst økonomisk kostbart for netteier, men det finnes en enkel og rimelig måte for å kunne gjennomføre ønskede kontroller og inspeksjoner på slike anlegg uten åpning av celledører til slike høyspent anlegg. Les mer nederst i denne artikkelen.

Men først litt om hva slags risiko man utsettes for ved åpning av celledør på et anlegg under drift. Det første alle tenker på er avstand til spenningsførende deler og at man ikke må komme i berøring med høyspent, men selv på utsiden av celleåpningen er det en betydelig risiko å oppholde seg grunnet mulighet for «lysbueoverslag».

Et lysbueoverslag inntreffer oftere enn man skulle tro. Vi har ingen statistikk fra Norge, men i Nord Amerika skades mellom 5 til 10 personer alvorlig hver dag fra lysbueoverslag, noe som resulterer i mer enn 2000 arbeidere må ha brannskadebehandling hvert år.

lysbueoverslag

Et lysbueoverslag er en kraftig energiutladning som dannes når det oppstår en feil i en elektrisk krets.

  • Lysbuedannelsen resulterer i en enorm mengde energi som frigis i form av strøm gjennom ionisert luft.
  • Lysbueoverslag kan sprøyte dråper av smeltet metall med hastigheter som overstiger 1100 km/t som lett trenger igjennom standard arbeidstøy.
  • Elektriske lysbuer fremstiller noen av de høyeste temperaturene som kan forekomme på jorden. Selv meter unna lysbuen kan fatale brannskader oppstå. Klær kan antennes fra 10 meters avstand, med mindre riktige beskyttelsesdrakter er i bruk.
  • Lysbuens overslagslyd kan ha en størrelse på 140dB i en avstand på 60 cm unna, noe som resulterer i permanent hørselstap.

Løsningen på dette er verdens tøffeste polymervindu, CAP-ENV.

CAP-ENV-PD

CAP-ENV har et patentert polymer vindu utformet for de mest krevende forhold og det har det største visuelt klare UV og IR visningsområde på markedet i dag! Den patenterte polymerkonstruksjonen gjør termografi undersøkelser og visuelle inspeksjoner mulige fra utsiden. Integrert med en PD (glimming) port blir også PD inspeksjoner muliggjort fra utsiden av cella.

Egenskaper:

  • 100% rustfritt stål IP67 / NEMA 6X chassis
  • Testet og sertifisert til de høyeste industristandarder: IEEE, UL, DNV, DSA, ABS m.fl.
  • Lysbueoverslag testet etter IEC 62271-200, IEC 60262271-200: 62kA, IEEE, C37.20.7 Type 2B: 63kA.
  • CAP-ENV-US modellen leveres med innebygd ultralyd port for å kunne sjekke for PD (glimming) inne i høyspentcellen fra utsiden.

CAP-ENV lages av den amerikanske produsenten IRISS og deres patenterte polymer-vinduer må ikke sammen lignes med tradisjonell IR vinduer gjerne laget av krystall. Les mer om hvorfor her.

Ta kontakt med Megger AS på post@megger.no for mer informasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s