Ny PI Predictor (PIp) test utviklet av Megger!

Nytt i 2024 er PI Predictor (PIp) metoden som forkorter tiden polarisasjons indeks (PI) måling betydelig ved å forutse PI verdien allerede etter 3 minutter. En PI test tar normal 10 minutter og for en 3-fase kabel blir det 30 minutter test tid per kabel. Med PIp blir denne test tiden sterkt redusert og tid spart for operatøren. PIp bygger på en beskyttet metode med avanserte software algoritmer som kun leveres av Megger. Denne nye funksjonen er tilgjengelig på nyeste serie høyspent MIT isolasjonstestere fra Megger.

Hvorfor utføre en PI megge test?

PI (polarisasjons indeks) test er i motsetning til vanlig IR (isolasjons resistanse) test ikke temperaturavhengig og den kan avsløre dårlig forringet isolasjon som en kort IR test ikke klarer. PI test kan med fordel utføres på både kabler, transformatorer, motorer og generatorer men den har tradisjonelt vært lite brukt fordi den tar 10 minutter. For å teste en 3-fase kabel blir dermed den samlede test tiden 30 minutter og har man mange kabler å teste blir dette fort for tidkrevende.

PI Predictor (PIp) derimot gjør unna en PI test på kort tid. Allerede etter 3 minutter kan en PI verdi vises under testing og så snart test apparatet oppnår en pålitelig og stabil verdi stanser testen, ofte på halve tiden av en vanlig PI test.

Bildet ovenfor viser PI verdi på 2,5 allerede etter 4:10 minutter.

Nedenfor oppsummerer vi hele 9 viktige fordeler med PI testing verdt å merke seg:

  1. PI-testen hjelper til med tidlig oppdagelse av isolasjonsforringelse i elektrisk utstyr. Ved å måle isolasjonsmotstanden på både kort tid (vanligvis 1 minutt) og lengre tid (vanligvis 10 minutter), gir PI informasjon en trenden for isolasjonsmotstand over tid. En synkende PI-verdi kan indikere potensielle problemer med isolasjonen før de fører til fullstendig feil.
  2. PI-testen er følsom for tilstedeværelsen av fuktighet og forurensning i isolasjonen. Fuktighet og forurensninger kan redusere isolasjonsmotstanden betydelig, og PI-testen hjelper til med å identifisere disse problemene. Denne informasjonen er avgjørende for forebyggende vedlikehold og for å unngå uventede sammenbrudd.
  3. PI er et forhold mellom isolasjonsmotstand ved forskjellige tidsintervaller og gir en mer omfattende vurdering av isolasjonskvalitet. En høy PI-verdi (større enn 2) indikerer god isolasjon, mens en lav PI- verdi antyder potensielle problemer med isolasjonssystemet.
  4. PI-testen er en standardisert metode som er mye brukt i industrien. Den gir en konsistent og pålitelig måte å vurdere isolasjonsforhold på tvers av ulike typer elektrisk utstyr. Standardiserte testmetoder er avgjørende for å sikre at resultatene er sammenlignbare og kan tolkes konsekvent.
  5. Ved regelmessig å utføre PI-tester kan vedlikeholdspersonell etablere en baseline for isolasjonstilstanden til utstyret. Avvik fra denne grunnlinjen kan overvåkes over tid, noe som muliggjør proaktiv vedlikeholdsplanlegging og forhindrer uventede feil.
  6. PI-testing innebærer å beregne forholdet mellom isolasjonsmotstand ved de to måleintervallene. Dette gir informasjon om trenden for isolasjonsmotstand over tid. Evnen til å observere hvordan isolasjonsmotstanden endres over en varighet er verdifull for å oppdage problemer som kanskje ikke er tydelige i en enkel IR test. Typisk kan en kort IR test vise gode høye resistanseverdier på et testobjekt der isolasjonen har begynt å forringes men en PI test vil kunne avsløre dette.
  7. PI-testen er spesielt følsom for tidsavhengige isolasjonsegenskaper. Det hjelper med å identifisere problemer som absorpsjon, polarisering og kapasitive effekter som kan påvirke isolasjonsytelsen over tid. Det kan hende at korte meggetester ikke fanger opp disse aspektene ved isolasjonsadferd.
  8. PI gir en kvantitativ verdi (forholdet mellom isolasjonsmotstand ved to tidsintervaller) som kan brukes som en baseline for vurdering av isolasjonstilstand. Denne kvantitative tilnærmingen tillater mer nøyaktig trendanalyse og sammenligning av resultater over flere testøkter.
  9. PI-testen er effektiv for å identifisere forverrede isolasjonsforhold før de fører til havari. Ved å observere endringer i PI- verdien kan vedlikeholdspersonell proaktivt ta opp potensielle problemer, og minimere risikoen for uventede sammenbrudd.

En PI test blir ofte benevnt som en type «diagnosetest” der IR måling tas ved to tidspunkter (PI = R10 minutter/R1 minutt) og som gjenkjenner det faktum at god isolasjon vil ha en gradvis økende IR verdi etter at testspenning er tilført. Resultatet av en PI test er en faktor som sier noe om isolasjonstilstanden. Se tabell nedenfor.

PI faktor:Isolasjonstilstand:
<1Kritisk forringet isolasjon
<2Forringet isolasjon
<4God isolasjon
>4Meget god isolasjon
Tabell for PI test.

PI forholdet bør som nevnt være mellom 2 og 5. Verdier under 2 indikerer urenheter eller fuktighet i isolasjonen men det er unntak fra denne regelen. Nyere epoxy isolasjonssystemer (høyspent roterende maskiner o.l.) har en så rask reaksjonstid slik at molekylene polariseres nærmest øyeblikkelig og i henhold til IEEE 43-2000, når en 1 minutts isolasjonstest er høyere enn 5000 mega-ohm, vil kalkulering av PI være lite meningsfylt. Dette gjelder også for enkelte spolesystemer der kan ha en PI indeks på 1 og 2 og allikevel være i god tilstand.

Lær mer om PI test og annen avansert bruk av isolasjonstester med Megger sine kurs om temaet. Se agenda og kursbeskrivelse her.

Megger AS tlf. 22280040 epost: post(at)megger.no

Legg igjen en kommentar