Høyspent VLF testing av generatorer og motorer.

Et havari i store vannkraft generatorer eller høyspent motorer er svært kostbart og kritisk for driften. Forskning har vist at den vanligste årsaken til slike havarier er en feil i statorviklingens isolasjon – slike feil står for 60 % av feilene i store høyspent motorer. Lignende resultater er også funnet i vannkraft generatorer. Derfor er det viktig at statorviklingsisolasjonen testes grundig både på fabrikken, før en maskin sendes, og som en del av aksept testingen (FAT), etter at den roterende maskinen er installert på stedet.

Den mest brukte formen for testing er høyspent «megging» (isolasjonstesting) med HV DC – eller mer uformelt kalt «hi-pot» – test, som brukes på fabrikken og på installasjonsplassen. Hi-pot-testen er en spenningstest som i hovedsak innebærer å påføre en DC spenning som er over den nominelle driftsspenning, mens man leter etter tegn på isolasjonsbrudd. Hi-pot-tester fører til at eksisterende svake punkter i isolasjonen svikter og utføres derfor under et planlagt driftsstans, under kontrollerte testforhold, med beredskap hvis den roterende maskinen svikter og forutsatt at de utføres riktig, skaper ikke hi-pot-tester nye svake punkter.

Det er viktig å merke seg at hi-pot tester er ‘go/no-go’ tester; dersom det er behov for detaljert diagnostisk informasjon, må de kombineres med for eksempel PD og tan delta diagnosetest.

Hi-pot-tester kan utføres med tre testspenningstyper: DC, AC ved 50Hz nettfrekvens og AC ved svært lav frekvens 0,1Hz (VLF). Årsaken til at VLF har blitt mer og mer benyttet de senere årene er at testutstyret som trengs er betydelig mindre og langt mer prisgunstig enn det som trengs for test ved 50Hz nettfrekvens.

Testing av roterende maskiner følger nå kabeltesttrenden bort fra DC til VLF da det har vist seg mer effektivt for å trigge mindre svakheter og fordi er er mer sammenlignbart med vanlig driftsituasjon. Imidlertid er VLF-testing av motorstatorviklinger ikke en ny idé, etter å ha blitt foreslått av Bhimani på 1960-tallet. IEEE433-1974-standarden var den første som refererte til VLF-testing av roterende maskiner, og den ble oppdatert i 2009. Prisen var opprinnelig en barriere for å ta i bruk VLF-testing for motorer og generatorer, men prisene på VLF-testutstyr har falt markant i løpet av det siste tiåret. så dette er ikke lenger et kritisk problem, spesielt ettersom VLF tilbyr så mange fordeler. F.eks. at VLF utstyret har betydelig mindre reaktive effektbehov sammenlignet med tester med 50Hz nettfrekvens og VLF-utstyr er mindre, lettere og derfor mer mobile. Dette er spesielt nyttig i applikasjoner der testutstyrets vekt og størrelse ellers kan gjøre testing upraktisk, for eksempel ved arbeid på vindmøller.

Se Megger.com sin artikkel om dette emnet her.

Mer informasjon om VLF testing som diagnosetest av høyspent generatorer og motorer kan også leses i en avhandling fra Uppsala Universitet av Niklas Hedlund fra September 2019.

Megger VLF sin 45 er et eksempel på et portablet VLF testsystem med innebygget TanDelta aldringsdiagnose som kan benyttes til slik høyspent testing av motorer og generatorer.

Legg igjen en kommentar