Hva er «Ducter» / lav ohm testing?

Merkevaren «DUCTERTM» ble registrert av Evershed & Vignoles i 1908, idag Megger Ltd. og er en forkortelse for «conductor tester» eller elektrisk leder tester på norsk. «Ducter» har siden utviklet seg til et globalt verb lignende begrepet «å MEGGE» en elektrisk kabel.

Evershed & Vignoles utviklet den originale ‘Ducter’ og var et av selskapene som senere ble til Megger Ltd. Interessant nok utviklet Evershed & Vignoles også verdens første isolasjonstester i 1889.

Ducter instrumenter, eller også kalt lavohm- eller mikroohmmeter, avviker fra et standard ohmmeter ved at de vanligvis bruker fire test ledninger, i motsetning til to. To av ledningene danner en bane for store mengder strøm til å strømme over en motstand (noen ganger opp til 600A), der de to andre ledningene samtidig måler spenningen over motstanden – resultatet er ganske enkelt en elektronisk beregning av motstand ved bruk av Ohms lov har til hensikt å kunne måle svært lave resistanseverdier, typisk ned i mikroohm området.

Lavohm testing er vanligvis måling av resistanser under 1Ω. For å kunne måle slike lave ohmverdier må du ha et instrument med høy nøyaktighet og høy teststrøm.

Hvordan kan man måle slike lave resistanseverdier?

Vel, som nevnt trengs 4 testledninger hvor 2 strøm prober festes til endene av testobjektet slik at høy strøm kan påtrykkes og 2 potensialprober kobles over testobjektet, se prinsippskisse nedenfor. I dette eksempelet ser vi på spenningsfallet over en kabelskjøt og ved hjelp av parametere, strøm og spenning, kalkulerer instrumentet resistansen ved hjelp av ohms lov.

Hvordan kobles testprobene opp?

En anbefalt tommelfingerregel for oppsett av måleprobene er at potensial og strømprobene plasseres med en avstand 1,5 gang omkretsen til testobjektet. Om du kun er ute etter å få et JA eller NEI svar (ok eller ikke ok) må du ikke nødvendigvis følge denne regelen.

Et lavohm meter har mange bruksområder men er kanskje mest benyttet innen elektrobransjen til å verifisere god elektrisk kontakt mellom ulike komponenter og dermed verifisere at elektriske anlegg er i orden. Uønsket høy resistanse i f.eks. brytere, skjøter og samleskinner kan medføre varmegang og muligheten for fremtidig havari.

Hvilke bruksområder kan et lavohm meter ha?

  • bryter, releer, kontaktorer, sikringer
  • GIS anlegg, effektbrytere, skillebrytere, jordsluttere o.l.
  • høyspentbrytere, overgangsmotstand på hovedkontakter og tilkoblinger
  • sveisede koblinger og skrudde skjøter
  • viklinger på motorer og transformatorer
  • lynavledere og jordingsledere
  • jernbane jordinger, skjøter og ledere
  • vindkraftverk og avioniske lynnedslag beskyttelse
  • fordelingsskinner, prøving av skjøter og tilkoblinger
  • høystrømstilkoblinger som brytere, jordskinner, sveiseskjøter, kabler o.l.
  • flyskrog og statiske kontrollkretser

Hvilke problemer kan lavohm testing avsløre?

  • svekket elektrisk kontakt grunnet irr/kjemisk korrosjon
  • svekket elektrisk kontakt grunnet vibrasjoner og svekket mekanisk feste (torque)
  • svekket elektrisk kontakt grunnet temperaturvariasjoner (metaller strekkes/trekkes sammen)
  • svekket elektrisk kontakt grunnet svak/feil sveisepunkter
  • svekket elektrisk kontakt grunnet slittasje, sprekker o.l. i metall

Hva kan eventuelt påvirke resultatene fra en lavohm test?

Det er flere faktorer som kan gjøre en lavohm måling utfordrende som temperatur, støyforhold, induserte strømmer, termisk EMF, forurensning og hotspot effekter, men det finnes løsninger for å eliminere disse påvirkningsproblemene. F.eks. ved temperaturendringer vil en økning her medføre økt resistanse. Moderne lavohmmeter og programvare har en formel for å korrigere temperatureffekter men du kan også gjøre dette manuelt ved formelen vist nedenfor.

Forurensning kan f.eks. være oksidering på kontaktflater til en høyspentbryter og dette problemet løses ved testing med økt strøm for å trenge igjennom.

Til sist når det gjelder hotspots så kan dette være deler på metall der slitasje har medført sprekker e.l. som en vanlig kontinuitetstest ikke vil avsløre mens en lavhommåling med høy strøm vil avdekke problemet.

Instrumenter som måler resistanse:

  • LV/HV isolasjonstester – måler typisk i området 10kΩ til 20TΩ med spenninger fra 100V til 15kV påtrykt testobjektet
  • Ohmmeter (multimeter) og kontinuitetstester – måler typisk i området 0,01Ω til 1000kΩ med 1,5mA – 5V påtrykt testobjektet
  • Lavohm/mikroohm meter – måler typisk i området 0,1µΩ til 2kΩ med lav spenning, 1V til 6V, påtrykt og høy strøm, 1A til 600A.

Les mer i Megger´s «A guide to low resistance testing» eller ring Megger AS på tlf. 22280040 for spørsmål.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s