Test av høyspentkabler.

I Norge har det vært vanlig på høyspentkabler at nye anlegg kun har blitt testet med en såkalt «soaking test» hvor driftsspenning legges inn på kabelen i 24 timer uten last. Har kabelen holdt denne «testen» er kabelen godkjent for vanlig drift.

Dette er dog en test som kun vil avdekke grove feil og det vil ikke gi noen sikker verifisering på om kabelen virkelig er uskadet og i orden.

For skikkelig høyspenttesting i henhold til IEC 60502-2 skal høyspent AC påtrykkes i 15 minutter med fase-fase spenning og frekvenser mellom 20 og 300 Hz påtrykt mellom leder og skjerm. Dette gjelder nye kabelinstallasjoner. Dette kan utføres med et høyspent 50 Hz AC system men dette er svært kostbart og meget energikrevende. Nevnte IEC norm åpner for en annen AC test hvor testutstyret er portabelt og langt rimeligere, såkalt DAC (damped AC, IEC 60840 / 62067).

For eksisterende og gamle kabelinstallasjoner er det vanlig å teste med lavere testspenning og verdier velges med hensyn til alder, driftstilstand, feilhistorikk o.l.

DAC systemet fra Megger tilbyr og PD diagnose testing i samme system.

Les mer om dette utstyret her : dat_hv-dac-300_en_160607 eller se video linket til nedenfor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s