Tester dere fortsatt energikabler med DC ?

Test av nye kabelanlegg før i driftsetting eller testing av eldre energikabler for å avdekke mulige svakheter er særdeles viktig for netteier. Ingen ønsker utfall under drift og det passer aldri at en kabel havarerer.

Mange energiverk tester fortsatt kun sine kabler med en enkel «megging». En kortvarig DC isolasjonstest mellom fase og jord samt eventuelt en kappetest på nylagte PEX kabler. I dag vet vi at dette ikke er godt nok. Her er noen anbefalinger med hensyn til test av energikabler.

For nye kabelanlegg (opptil 33 kV) gjelder kappetest etter REN 9113 men også AC høyspent test i henhold til IEC 60502-2:

  1. VLF test for PEX kabler med 0,1 Hz testfrekvens og 3 x U0 testspenning skal påtrykkes i 15 minutter. Fullføres testen uten havari er anlegget godkjent.

  2. VLF test for papir-massekabler (PILC) med 0,1 Hz testfrekvens og 3 x U0 testspenning skal påtrykkes i 30 minutter. Fullføres testen uten havari er anlegget godkjent.

  3. eller: DC test for papir-massekabler (PILC) 4-8 x U0 testspenning skal påtrykkes i 15-30 minutter. Fullføres testen uten havari er anlegget godkjent.

Megger AS har laget et arbeidsblad for kabeltesting der omfatter alle nødvendige og anbefalte tester. Last det ned GRATIS fra vår kundeside…

easytester

Et kraftig AC testsystem trenger ikke være stort tungt og dyrt. Det finnes prisgunstig portable løsninger. Easytester er i så måte et unikt hendig test instrument som Megger har designet på allsidig kabeltesting:

  • Enkel brukervennlig betjening

  • Lav vekt og robust konstruksjon for feltbruk

  • Programmerbare testsykluser for både AC og DC

  • AC testing med VLF metoden med opptil 20kV testspenning

  • DC testing med opptil 20kV testspenning (kappetest REN 92113)

  • Kappefeil etterlokaliseringsfunksjon for søk etter kappefeil

  • Mulighet for lagring og dokumentasjon av målinger via USB

Easytester utfører raskt og pålitelig testing etter legging eller reparasjon av kabelnett. Innkobling av kabel til drift uten testing er risikabelt og imot de fleste forskrifter og internasjonale standarder.

Ofte benyttes bare en enkel megger til en slik test men med maks 10 kV testspenning og begrenset teststrøm avsløres langt fra alle problemer og feil.

Easytester er en kraftig tester som trigger også høyohmige svakheter der ikke avsløres med en isolasjonstest.

easytesterdisplay

Det er dessuten en kjent sak at PEX kabler får en destruktiv effekt efter DC testing med økt aldringstilstand (vanntre problematikk). Dermed kan det slåes fast at enkel megging eller DC testing bare avslører de mest alvorlige kabelfeil ved test. AC testing er langt med effektivt og ikke destruktivt.

Megger har løst dette problemet med å utvikle Easytester som er en liten, portabel testenhet som gir fordelene med alternerende testfrekvens, slik som VLF testing gjør.

Med en utgangsspenning på opptil 20 kV og 0.1 Hz AC ved 0.5 µF og opptil 2.5 µF ved 0.02 Hz, gir Easytester tilstrekkelig energi til å teste opptil 2 km ved 0.1 Hz i 20 kV området med en testspenning på 1,7 Uo.

En DC spenningsmodul med lekkasjestrømsmåling er også tilgjengelig for testing av PVC og papirmassekabler. Testmulighetene kompletteres med mulighet for kappetesting i henhold til REN 9113 og feillokalisering med pulserende signal for skrittspenningsmetoden.

Last ned vårt arbeidsblad for all type kabeltesting kostnadsfritt her…

For ytterligere anbefalinger og metoder og testprosedyrer ta kontakt på telefon 22 28 00 40 eller send en epost til: post@megger.no

Vi sender gjerne et tilbud på Easytester. Be om pris og bli positivt overrasket!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s